Criza imobiliară a scos colții la români. Prăbușirea care dă fiori reci dezvoltatorilor, s-au trezit într-un coșmar

de: Alexandru Puiu
18 05. 2023
criza-imobiliara-a-scos-coltii

În pofida optimismului pe care au tot încercat să îl arate atunci când vorbeau despre proiectele de viitor, dezvoltatorii imobiliari sunt loviți astăzi de o realitate cruntă. Criza imobiliară pare să se fi instalat foarte confortabil la noi în țară.

Cele mai recente date arată că ne confruntăm cu o scădere puternică a volumului de vânzări, iar de aici până la probleme grave pentru dezvoltatori nu mai e nici măcar un pas.

Imobiliarele românești intră în colaps. S-au adeverit „scenariile de groază”

Conform unei analize a platformei de cercetare a pieței imobiliare ValorEasy, volumul unităților imobiliare vândute în primul trimestru al anului curent e mult mai modest față de cifrele înregistrate în 2022. Concret, anul acesta vorbim despre o scădere de 23%, ceea ce înseamnă minus 10.000 de unități.

Ca să ne conturăm o idee elocventă, să analizăm situația din capitală. Se pare că și în București avem parte de o scădere semnificativă, prin comparație cu situația de anul trecut, iar cifrele arată că previziunile ce spuneau în 2022 că piața imobiliară va intra în colaps în 2023 se adeveresc.

Concret, în București s-a vândut în primul trimestru un număr de peste 10.100 de unități individuale, o scădere anuală de 22%.

Referitor la interesul românilor pentru imobiliare, avem în vedere datele celei mai recente analize a platformei Storia.ro, care ne spune că  în luna aprilie românii au vizualizat cu 16% mai puține pagini cu anunțuri imobiliare decât în luna martie și au realizat cu 15% mai puține contactări.

„Din cele 10 orașe cu cel mai mare număr de anunțuri – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova și Oradea, prețul mediu per metru pătrat, raportat la numărul de anunțuri din fiecare zonă, a ajuns la 1.457 euro/metru pătrat în luna aprilie, cu 0.2% mai mare decât în luna anterioară.

Comparativ cu luna martie, prețurile medii ale apartamentelor vechi din București din sectoarele 1 și 6 au stagnat, cele din sectoarele 4 și 5 au înregistrat scăderi de 1%, în timp ce prețurile medii de cumpărare din sectorul 2 au scăzut cu 2%. Prețurile apartamentelor din sectorul 3 au avut o creștere temperată, de 1%.

În ceea ce privește locuințele noi, s-au înregistrat creșteri de 2% în sectorul 6 și de 3% în sectorul 1 al Capitalei. Scăderile au fost temperate în sectoarele 2 și 4 (de -1%), în timp ce în sectorul 5 s-au înregistrat scăderi ale prețului mediu de 5% față de luna anterioară. În sectorul 3 prețurile medii au rămas similare cu cele din luna martie”, conform analizei citate.